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PLEASE REFER TO THE GENERAL FAQS SECTION OF ARPA-E’S WEBSITE (http://arpa-
e.energy.gov/?q=faq/general-questions) FOR ANSWERS TO MANY GENERAL QUESTIONS ABOUT ARPA-E 

AND ARPA-E’S FUNDING OPPORTUNITY ANNOUNCEMENTS.  ADDITIONAL QUESTIONS SPECIFIC TO 

THIS FOA ONLY ARE INCLUDED BELOW.  PLEASE REVIEW ALL EXISTING GENERAL FAQS AND FOA-

SPECIFIC QUESTIONS BEFORE SUBMITTING NEW QUESTIONS TO ARPA-E.   

I. Full Application Phase Questions: 

Q1.  … .  Regarding FOA 0001953 Targeted Topics M (Mining Incinerated Disposal Ash 

Streams) and N (Waste into X):  

 

Q1.1   If our proposed technology has the potential to address the targets of both 

MIDAS and WiX, how should this be addressed in the proposal?   
ANSWER:  It is acceptable to submit an Application that addresses technical areas of interest across 

ARPA-E Targeted Topics. Each Targeted Topic addresses unique subject matter. Applications are 

reviewed by individuals knowledgeable in the pertinent areas. ARPA-E will not pre-assess an 

applicant’s proposal. Prospective applicants must review the technical requirements of the FOA and 

independently determine under which Targeted Topic their proposed concept best warrants a 

submission. 

Q1.2   Should a proposal specify that it is for MIDAS only or WiX only, or can one 

proposal be directed towards both programs? 
ANSWER:  Refer to STINPA Topic M FAQ 1.1. 

Q2.  We have a question on Topic M of FOA-0001954 (Mining Incinerated Disposal Ash 

Streams). Under this topic, Technical Area 3: Extraction and Recovery, it is stated that 

"Novel and benign methods (and their combinations) to systematically target the 

recovery of each element”. Does “ Each element” mean all possible metals and critical 

materials in the incinerated disposal ash stream, which may contain more than 30 

metals or can we only focus on a certain element such as Silver or Copper? 

ANSWER:   Yes, applicants can address the recovery of silver or copper, however, the applicant 
should also discuss the mass flows and value of the remaining tailings after the extraction of silver or 
copper. 

Q3.  Given the unprecedented circumstances we are in, is it possible that the deadline 

for MIDAS and MiX be extended for a week or two? 

ANSWER:  ARPA-E does not anticipate any change to the date or time for submission of application 
matierals. 
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Q4.  The DE-FOA-0001953 states a required go/no-go threshold be included in the 

project. There does not seem to be a pre-fixed time period for this threshold nor a 

budget amount. Is there a specific (or recommended) time at which the go/no-go 

should be applied? Is there a fixed or recommended percent of the budget that should 

be allotted for before and after the go/no-go threshold? 

ANSWER:  As set forth in Appendix M, Section 3: The maximum period of performance for this 
program is 24 months. It is expected that all projects will undergo a midpoint review (Go/No Go gate) 
during the program.  This should be planned for the approximate midpoint of the project’s period of 
performance.  

Q5.  Is it encouraged to respond to only one Technical Area, or is it encouraged to 

respond to more than one Technical Area?  Is there a specific element of interest that 

is of higher priority for recovery? 
ANSWER:  ARPA-E will not pre-assess an applicant’s proposal.  Prospective applicants must review 

the technical requirements of this Targed Topic and independently assess whether their proposed 

concept warrants a submission. 

Q6.  The maximum award amount listed is $1.5 million. With the team we've lined up, 

we are required 20% cost share. Does this make the maximum project amount $1.8 

million ($1.5 million from ARPA-E + $300K from cost share)? Or is the maximum 

project amount $1.5 million ($1.2 million from ARPA-E + $300K from cost share)? 

ANSWER:   The maximum award amount refers to the federal share only.  Cost share is calculated as 
a percentage of Total Project Cost.  In the example above, cost share on a project totaling $1.8 million 
is $360,000 ($1,800,000 * 20% = $360,000).   

Q7.   …  [C]an a foreign company be part of and receive funds from this opportunity?  
ANSWER:   Refer to FOA Section III.A.3 regarding the circumstances under which foreign companies 
may apply for and receive monies under this solicitation, including place of performance requrements 
that attach to any ARPA-E agreement resulting from this FOA. 

Q8.  Please note, I made a slight clarification to the first question below.   In summary, 

the two questions are: 

•  Is it compliant and encouraged to respond to multiple technical areas? 

•  Is there a specific element of interest that is of higher priority for recovery? 

ANSWER:   Applicants may respond to multiple technical areas.  Also refer to STINPA Topic M FAQ 5. 
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